Sajak WS Rendra dalam bahasa Banyumasan

Ditulis 09 Sep 2009 - 23:39 oleh Banyumas1

Hamidin Krazan

khamidin

MENGENANG 40 hari meninggalnya penyair WS Rendra, banyumasnews.com menampilkan Sajak Seonggok Jagung. Puisi Rendra ini dikirim oleh seorang  penulis dongeng anak-anak, Khamidin Krazan. Pria berambut keriting asal Pekuncen Banyumas ini mencoba menerjemahkan puisi Si Burung Merak ini secara sembrono dengann bahasa khas banyumasan. Kita membacanya terasa geli dan gregeten.

Sajak Seonggok Jagung W.S. Rendra

(diterjemahkan secara sembrono oleh Hamidin Krazan)

Jagung nglodod ning senthong
karo bujang tanggung
sing mung secuil nglethak gendheng sekolahan

menthelengi jagung kuwe
bocah bujang tanggung kemutan sawah garungan
deweke weruh wong tani
deweke weruh panen
lan sewijine dina esuk uput-uput
mboke tuwa-mboke nom nggendong rinjing
gemrudug pada maring pasar
lan deweke uga weruh kahanan
sewijine dina esuk uput-uput
ning mburitan pereke sumur
prawan gadis padha guris
nyambi nutoni jagung
nggo digawe glepung
mbanjur ning njero pedangan
geni suluh gemleger ning pawon
hawa esuk sing bersih
semribid mambu wangine sega jagung

(hemmm wushaaaah….)

Jagung selodod ning senthong
karo bujang tanggung
deweke karep manja jagung
deweke weruh gambaran kasil
uteke sing nyanthelan karo tangane sing cekatan
(cangcut tali wondo) siap nyambut gawe meres kringete

{ning nong ning gung iwak ayam… sega jagung ora doyan–

manjat gunung olih prawan – prawan siji nggo rebutan—

bujang tanggung sing cekatan—nandur jagung ning pekarangan—

gadis prawan pada kedanan}

Ananging… nanging… kiye sejen maning gyeh

jagung nglodod ning senthong
diadepi bujang tanggung sing sekolahe dhuwur

ora duwe duwit ora bisa dadi mahasiswa
mung ana jagung nglodod seblegedege ning senthong

deweke mandheng jagung kuwe
lan deweke mung krasa uripe kayong ngupapila temen
deweke ngrasa didupak sekang banceran

(sing tabuhane kaya suara wong nutu jagung ning lesung..

gedebag debug— dug dagdug dug dag dudug…)
deweke kamitenggengeng weruh

sepatu jinggring dijejerna ning lemari kaca
deweke ngrasa iren kediren weruh saingane numpak motor
deweke kayong dipekatoni nomer buntut lotre
deweke ngrasa dadi wong sing paling kere lan serba ora becus

Jagung nglodod ning senthong
ora cemanthel ning tinemune deweke (sing uteke bebel)
ora bakal nulungi maring deweke

Jagung nglodod ning senthong
babar blas ora bakal nulung maring bocah nom
sing kaweruh uripe ngandelna kepinteran thok
lan ora dipepeki karo pengalaman urip
sing ora mung nganggo thetek bengek cara
lan ngendelna apalan kesimpulan sing ngebeki cangkem
sing wis biasa apa –apa gari nganggo
nanging mung sethihik anggone sinau nglakoni babagan apa bae

Gendheng sekolahan mung ndadikna deweke kalis karo urip sing sebenere

Kiyah sedulur inyong arep takon:
Nggo apa jane pada mangan gendheng sekolahan
Angger mung gawe wong dadi ngrasa kaya wong liya
Ning babagan masalah urip bebrayan sing kadu diadepi bareng?

Apa mampangate mangan gendheng sekolahan
Angger mung ngojok-ojoki wong
kon dadi layangan pethekan ning ibukota

Mbanjur ngrasa serba ora kepenak balik maring ndesane

Apa gunene wong sinau nggethem
babagan filsafat, sastra, teknologi, ilmu kedokteran,
utawa sinau apa bae lah
angger mengkone
sewektu deweke balik maring daerahe, mbanjur ngagul:

‘Ning kene inyong ngrasa icing-icingen lan kayong urip ning kuburan..!’

Padepokan pekuncen 090909

——————————————————–

Naskah asli:

Sajak Seonggok Jagung

WS Rendra

Seonggok jagung di kamar
dan seorang pemuda
yang kurang sekolahan.

Memandang jagung itu,
sang pemuda melihat ladang;
ia melihat petani;
ia melihat panen;
dan suatu hari subuh,
para wanita dengan gendongan
pergi ke pasar ………..
Dan ia juga melihat
suatu pagi hari
di dekat sumur
gadis-gadis bercanda
sambil menumbuk jagung
menjadi maisena.
Sedang di dalam dapur
tungku-tungku menyala.
Di dalam udara murni
tercium kuwe jagung

Seonggok jagung di kamar
dan seorang pemuda.
Ia siap menggarap jagung
Ia melihat kemungkinan
otak dan tangan
siap bekerja

Tetapi ini :

Seonggok jagung di kamar
dan seorang pemuda tamat SLA
Tak ada uang, tak bisa menjadi mahasiswa.
Hanya ada seonggok jagung di kamarnya.

Ia memandang jagung itu
dan ia melihat dirinya terlunta-lunta .
Ia melihat dirinya ditendang dari diskotik.
Ia melihat sepasang sepatu kenes di balik etalase.
Ia melihat saingannya naik sepeda motor.
Ia melihat nomor-nomor lotre.
Ia melihat dirinya sendiri miskin dan gagal.
Seonggok jagung di kamar
tidak menyangkut pada akal,
tidak akan menolongnya.

Seonggok jagung di kamar
tak akan menolong seorang pemuda
yang pandangan hidupnya berasal dari buku,
dan tidak dari kehidupan.
Yang tidak terlatih dalam metode,
dan hanya penuh hafalan kesimpulan,
yang hanya terlatih sebagai pemakai,
tetapi kurang latihan bebas berkarya.
Pendidikan telah memisahkannya dari kehidupan.

Aku bertanya :
Apakah gunanya pendidikan
bila hanya akan membuat seseorang menjadi asing
di tengah kenyataan persoalannya ?
Apakah gunanya pendidikan
bila hanya mendorong seseorang
menjadi layang-layang di ibukota
kikuk pulang ke daerahnya ?
Apakah gunanya seseorang
belajat filsafat, sastra, teknologi, ilmu kedokteran,
atau apa saja,
bila pada akhirnya,
ketika ia pulang ke daerahnya, lalu berkata :
“ Di sini aku merasa asing dan sepi !”

Tentang Penulis

& Komentar so far. Feel free to join this conversation.

  1. jebrag 02/01/2010 pukul 02:39 -

    yakin bener2 aku kudu merguru marang rika kiyeh mas jan nebe weruh puisi rong basa jan2 jarang pisan salut2

  2. Nedy 11/09/2009 pukul 15:07 -

    Kang Midin…apik pancen…lucu iya tp ya kuwe jenenge nyadur…ora kreatif. Dadi kang….rika bisa lah nggawe sing asli li gawean rika nganggo bhs banyumasan..ayo Kang sing kaya kuwe jenenge kraetif. Piiisssss..

  3. nuida 10/09/2009 pukul 04:31 -

    insiatif yang kreatif… sangat langka syair/sajak/puisi diterjemahkan ke dalam bahasa Banyumasan. Ora mung ‘sari tilawah’ tapi gunem-2 kontekstual (basa banyumase apa yah… he..he..) kayong pas karo mangsud asline, ora ngilangngna ‘makna tersembunyi’ ning walike sajak Rendra…

Leave A Response